Do kopce, z kopce

Do kopce, z kopce

TJ Sokol Lípa – TJ Slavoj Třešť

3 : 1 (1 : 0)

Před týdnem sehrál A-tým mužů Slavoje vyrovnané utkání s hořkým koncem na hřišti lídra I.A třídy skupiny A ve Světlé nad Sázavou. O osm dní později se jeho hráči představili opět na hřišti soupeře. V neděli 14. dubna totiž zajížděli na horkou půdu do Lípy u Havlíčkova Brodu. Na malém hřišti či spíše louce, kde obě branky od sebe dělí výškový rozdíl minimálně 2 – 3 metry, kralují hráči domácího Sokola. Naposledy zde dokázali bodovat v polovině září minulého roku právě fotbalisté Světlé (1:2).

Předzápasový los kapitánů obou celků vyhrál vyhrál domácí Sochor a vybral si branku „na kopci“. Tato skutečnost předznamenala obraz hry prvního poločasu. Fotbalisté Sokola útočili z kopce a na branku Slavoje se řítil jeden útok za druhým. První vážnější příležitost si domácí vytvořili už v 9. minutě a hned skončila vedoucí brankou. Centrovaný míč z levého křídla do kapsy za stopérskou dvojici Slavoje si, ve snaze odvrátit míč do bezpečí, srazil vracející se Rod za záda bezmocného gólmana Růžičky. Právě zkušený brankář hostí, jenž do přestoupil do týmu z Třeště před touto sezónou, byl hrdinou dalších okamžiků. V průběhu prvního poločasu vytáhl několik velmi dobrých zákroků, díky nimž se šlo do kabin za hubeného vedení Sokola 1:0.

Do druhého poločasu vstupovali hosté s obrovskou snahou brzy srovnat vývoj utkání a pokusit se o nějaký bodový zisk. Jejich snahu však utnul hned v zárodku domácí Toman, když v 52. minutě využil přesnou přihrávku pod sebe od svého spoluhráče, který se z pravého křídla protáhl podél brankové čáry až do šestnáctky Slavoje. Ani dvougólové manko ale hosty nepoložilo a dál se z kopce tlačili před branku soupeře. V 61. minutě zaváhal na polovině hřiště stopér Fencík. Domácí Toman jej obral o míč a od půlky se řítil sám na Sedláčka. Zkušený útočník Sokola si i s touto nabídnutou šancí poradil a podél vybíhajícího gólmana Slavoje navýšil vedení domácího celku. Hosté z Třeště i ve zbytku utkání dobývali obranný blok Sokola a v 74. po dorážce Roda snížili na 3:1. Závěrečná čtvrthodinka se sice odehrávala povětšinou na polovině domácích. Ti ale dokázali, mnohdy s pomocí tvrdých zákroků na hraně, své dvougólové vedení udržet. Flustrovaní hráči Slavoje se sice snažili protestovat proti nefér zákrokům (držení, tahání za dres a pod.) u hlavního rozhodčího, ale jediné co dokázali bylo, že si zblízka prohlédli žlutý kartonek vytažený z náprsní kapsy sudího. 

trenér Ondřej Lacina k utkání:

„Věděli jsme, že jedeme na soupeře, který je nepříjemný a kde bude těžké se prosadit nějakou fotbalovostí. Čekali jsme především fyzicky náročný zápas kde to bude často tělo na tělo a kde můžou rozhodovat standartní situace. Bohužel takovéto zápasy nám dělají velké problémy, nemáme tým stavěný na to se s někým fyzicky přetlačovat a bohužel jsme na to doplatili jak v Kostelci, tak dnes tady v Lípě. Soupeř navíc v prvním poločase sehrál velice dobře brejkovou situaci, která vyústila v úvodní gól zápasu. Do druhého poločasu jsme chtěli jít už trochu víc aktivně směrem dopředu, hlavně zjednodušit hru… Soupeř naopak podruhé udeřil což nás dostalo o to víc do kolen, a když po naší velké chybě v obraně šli domácí do třígólového vedení, už to s námi nevypadalo moc dobře. Chvíli na to jsme korigovali stav na 1:3, zkusili jsme ještě zabojovat, ale soupeř si výsledek už zkušeně pohlídal. Nás teď po dvou výjezdech za sebou čeká konečně zápas na domácím hřišti, kde musíme především sbírat body pokud chceme pomýšlet na záchranu a na to se momentálně soustředíme nejvíc. Čeká nás zkušený tým z Přibyslavi a my se musíme na soupeře nachystat tak, abychom tento důležitý zápas zvládli.“

Branky: 9. Rod Štěpán vl., 52. a 61. Toman David – 74.Rod Štěpán

Rozhodčí: Nebola Jaroslav – Beneš Jiří, Machát Oldřich

Delegát FA: Petřivý Jaroslav

ŽK: 1:4

Sestava: Růžička – Kubát, Svoboda J., Fencík., Tausch – Šimek, Mareš, Budíček (79. Němeček), Rod, Jonák (59. Borovský) –  Krafka (67. Novotný A.)