Deváté silvestrovské derby třešťských "S"

Deváté silvestrovské derby třešťských „S“

Stejně jako v předchozích letech i tentokrát se poslední den v roce sešli fotbaloví příznivci obou nejslavnějších pražských „S“ na hřišti s umělým povrchem v Barvířské ulici, aby změřili své síly v pořadí již v devátém silvestrovském derby.

Samotnému utkání předcházelo několik týdnů pečlivé přípravy nejen organizátorů, ale rovněž obou celků, tedy Slavie Třešť a Sparty Třešť. S blížícím se výkopem sílila jindy už tak dost bouřlivá diskuse na sociálních sítích. Z obou táborů unikali informace o přetahování hráčů, podplácení několika lahvemi zlatavého moku, ale také o zraněních či neúčasti některých klíčových hráčů. Největší starosti organizátorům však nedělali obávaní hooligans (jejichž řádění měla předejít přítomnost bezpečnostních složek), ale rozmary počasí. Ještě v předvečer utkání na hrací ploše ležela několikacentimetrová ledová krusta. Pořadatelé ale napnuli všechny své síly, pracovali dlouho do noci a s pomocí ručních nářadí se jim podařilo hřiště uklidit.

Když pak druhý den hodiny na věži kostela Sv. Kateřiny odbíjeli desátou, mohl hlavní rozhodčí Libor Pěnička zahájit 9. silvestrovské derby Slavie Třešť vs. Sparta Třešť. Základní sestavy obou celků se nám zjistit nepodařilo, ale několik změn jsme zaregistrovali. Pouze v hledišti jsme zahlédli Libora Noska, Jiřího Zlatušku, Jiřího Nechvátala (všichni Sparta) či Jana Kříže (Slavie). Sešívaným navíc chyběli Petr Páral, Martin Kodys či Luboš Widerlechner. Letenští pak nemohli využít služeb Tomáše Veselého či Michala Vondráka. Přesto jsme zaznamenali na každé straně nějaké posily. Cinkot čínských juanů zlákal Michala Lacinu a Petra Herknera, naopak za hlasem svého srdce šli Zdeněk Derganz či Lukáš Lupač.

Rivalita obou celků je obecně známá, ale pravdou je, že zápas se odehrál v přátelské atmosféře a vše co bylo na hrací ploše k vidění, mělo za cíl pobavit zúčastněné a hlavně přihlížející diváky, kterých si našla cestu do Barvířské ulice necelá stovka. O přátelském duchu tohoto klání svědčí i konečný výsledek 7:7. Mimochodem, byl to již šestý nerozhodný výsledek v devítileté historii (2x vyhrála Sparta, 1x Slavie).

Na závěr si hráči obou celků přátelsky potřásli rukama, společně pak popřáli přihlížejícím divákům vše nejlepší do nového roku a slíbili si, že se za rok opět sejdou, tentokrát už na jubilejním 10. silvestrovském derby.

Fotogalerii z 9. silvestrovského derby objektivem Gabriely Novákové najdete na zde.