Fenca na opačném pólu

Fenca na opačném pólu

FC Slovan Havlíčkův Brod B – TJ Slavoj Třešť

3 : 1 (1 : 0)

Poslední letošní výjezd k soutěžnímu utkání na hřiště soupeře čekal A-tým mužů třešťského Slavoje na Státní svátek v sobotu 28. října. Už od 10:00 se svěřenci trenéra Cvacha představili na hřišti v Havlíčkově Brodě proti rezervě, nebo chcete-li juniorce místního divizního Slovanu. Do sestavy hostujícího celku se po zranění vrátil defenzivní štít Fencík, ale trenér pro něj tentokrát našel místo na opačném pólu sestavy. Na hřišti v Havlíčkově Brodě tak mladý středopolař poprvé od žákovských let nastoupil na hrotu útoku. Domácí brodské Béčko posílila před tímto utkáním hned pětice  hráčů z kádru divizního Áčka, což ostatně už před utkáním potvrdil i domácí trenér Souček (mimochodem otec českého reprezentanta a hráče anglického West Hamu Tomáše Součka).

Od úvodních minut utkání spustili domácí fotbalisté velmi aktivní pressing a napadali rozehrávku Slavoje ještě hluboko na útočné polovině. Do první brankové příležitosti se ale dostal ve 12. minutě hostující Šimek. Ještě na útočné polovině sebral odražený míč, prosmýkl se mezi stopery a podél vybíhajícího Konráda zakončil těsně vedle levé tyče. Fotbalisté Slovanu byli rychlí a šikovní na balónu, ale obrana Slavoje pracovala zodpovědně a většinu míčů dokázala před dotírajícími útočníky odvrátit. Ve 37. minutě obral domácí hráč ve středovém kruhu o míč Fencíka za cenu faulu, ale sudí nechal pokračovat ve hře. Na hranici šestnáctky převzal přihrávku od spoluhráče Chalupa a tvrdou střelou orazítkoval tyčku hostující branky. Dorážku jedné z posil z Áčka Málka pak bravurně zlikvidoval Filip Daněk v brance Slavoje. Ve 41. minutě se po přihrávce Šimka dostal v nadějné pozici do zakončení kapitán Tausch, ale střela mu nesedla a soupeřovu branku tak vůbec neohrozil. Vzápětí se do šestnáctky dostal s míčem na svých kopačkách Mareš, ale přihrávku pod sebe odvrátil bránící hráč Slovanu. V závěrečné minutě první půle došlo v rohu pokutového území Slavoje ke kontaktu stopera Svobody s útočníkem domácích a sudí nekompromisně ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil brankář Konrád (mimochodem další posila z Áčka) a tvrdou střelou pod břevno nedal svému protějšku šanci. Do kabin tak všichni aktéři utkání odcházeli za stavu 1:0 pro domácí tým.

V úvodu druhé půle pálil nebezpečně z přímého kopu střídající Válek (rovněž hráč z kádru Áčka). O decimetry minul bližší tyčku Daňkovi branky. Po necelé hodině hry se po centru Šimka tlačil do zakončení Maty Kříž, ale na poslední chvíli mu míč vypíchl vracející se bek Slovanu, V 68. minutě zastavil další nadějnou příležitost Matyho Kříže zdvižený praporek pomezního. A tak trestali domácí. V 78. minutě utekl po levém křídle Válek, vnikl do šestnáctky a přihrávkou pod sebe našel odskočeného Chalupu. Útočník Slovanu nikým neatakován dostal míč přímo proti noze a z první prostřelil gólmana Slavoje. Po druhé inkasované brance vsadili hosté na jedinou kartu. Přeskupili své řady a posílili útočnou sílu. V 82. minutě se po rohovém kopu střídajícího Pavla Svobody nejvýše vyšplhal Míra Svoboda, ale hlavou míč netrefil, jak by chtěl, a branku soupeře tak neohrozil. Tlak hostí směrem na domácí branku sílil a odměnou jim byla v 85. minutě kontaktní branka.  Z pravého křídla poslal míč před branku Tausch. Obrana Slovanu sice míč odvrátila, ale kapitán Slavoje dostal ještě jednu možnost. Tentokrát až našel přesně volného Fencíka, který hlavou míč uklidil přesně k tyči. Do konce utkání tou dobou zbývalo ještě nějakých 7 – 8 minut včetně nastavení. Bohužel vyrovnat se hostujícímu celku nepodařilo. Naopak v nastaveném čase utekl ve druhé půli hodně aktivní Válek a dal výsledku konečnou podobu. 

Branky: 45. Konrád Lukáš (p.k.), 78. Chalupa Martin, 90. Válek Jakub – 85. Fencík Tomáš

Rozhodčí: Liška Zbyněk – Babák Martin, Cirhan Miloš

ŽK: 2:0

Sestava: Daněk V. – Jonák (73. Svoboda P.), Svoboda J., Novotný A., Kubát (64. Budíček) – Šimek, Lovětínský D. ml., Kříž Mat., Mareš, Tausch – Fencík