Brankařská krize

Brankařská krize

TJ Slavoj Třešť – Sokol Košetice

2 : 7 (1 : 3)

O právě uplynulém víkendu měli krajské fotbalové soutěže na pořadu již 12. kolo (to úvodní se odehraje až na závěr podzimu). V rámci I.A třídy skupiny A přivítali fotbalisté Slavoje v neděli 22. října od 14:30 hod. na svém hřišti celek Sokola Košetice. Hosté, jenž byli před sezónou pasovaní na horkého favorita, zatím střídají dobré výkony s těmi horšími a např. k utkání 6. kola do Světlé nad Sázavou vůbec neodcestovali. V minulosti se utkání s tímto soupeřem vyznačovala vždy vysokou fotbalovou kvalitou od obou týmů. V loňské sezóně dokázali fotbalisté Slavoje nejprve na domácí půdě zvítězit 1:0 po brance Šimka. V jarní odvetě na půdě Košetic pak stejným poměrem zvítězili hráči Sokola. V sestavě Slavoje oproti loňským duelům chyběli zraněný Tomáš Fencík a Štěpán Rod a především gólman Adam Pokorný.

Právě obsazení postu brankáře je po odchodu Pokorného (FK Třebětice  – krajský přebor) pro trenéry Slavoje těžkým oříškem. V úvodu sezóny se mezi tři tyče několikrát postavil David Vondruška, ale jak sám přiznává, necítí se po více než dvouleté pauze způsobené těžkým zraněním zcela fit a připraven do osobních soubojů v pokutovém území. Jakub Šebesta už loni ze zdravotních důvodů ukončil kariéru a podobně je na tom v tuto chvíli i brankář B-týmu Jirka Kousal. Dlouhodobě už nelze počítat ani se zkušeným Jindrou Jindřichem. Logicky tak volba trenérů A i B týmu padá na perspektivní mladou gólmanskou dvojici sourozenců z dorostu. Bohužel starší Filip Daněk (úspěšně odchytal poslední dva duely A-týmu) v sobotním utkání dorostu špatně došlápl a v brance jej musel nahradit mladší bratr Vojta Daněk. Stále teprve patnáctiletý mladík v sobotu dopoledne dochytal již zmíněné utkání dorostu, odpoledne pomohl několika skvělými zákroky přivést B-týmu mužů 3 body ze hřiště v Cejli a o den později už střežil svatyni A-týmu mužů v utkání I.A třídy a nevedl si i přes konečné skóre vůbec špatně.

Od úvodního hvizdu hlavního rozhodčího se hrál zajímavý fotbal. Oba celky se prezentovali kombinační hrou po zemi s minimem nakopávaných míčů. První větší příležitost měli po deseti minutách hry domácí fotbalisté. Po centru Novotného zakončoval hlavou matador Lovětínský pouze do břevna. A když v dalších příležitostech neuspěli opět Lovětínský nebo Matyáš Kříž po přiťuknutí Tausche, dostali se ke slovu hosté. Ve 23. minutě po nenápadné akci zapadl tečovaný centr přesně za vzdálenější tyčku branky Slavoje. Ve 33. minutě využil snad jediného zaváhání gólmana nikým nepokrytý Hanousek a navýšil vedení Sokola. Ve 38. minutě zahrávali domácí přímý volný kop za ruku v obličeji Mareše. Míč z kopačky zkušeného Lovětínského gólman hostí neudržel a dobíhající Lovětínský junior jej uklidil do sítě. O tři minuty později nejprve Daněk dokázal vyrazit tvrdou střelu záložníka Košetic. Z následného prvního rohového kopu Sokola se však hlavou koníčkem o zem prosadil hostující Štyx. Dvě minuty před poločasovou přestávkou zasáhl bránící hráč Košetic ve vlastním pokutovém území míč rukou, ale píštalka sudího zůstala němá.

Do druhého poločasu šli domácí s odhodláním zabojovat a pokusit se utkání ještě zdramatizovat. Jejich snahu hned v zárodku utnul po dvou minutách hry Matouš, když nikým neatakován zvyšoval už na 4:1 ve prospěch hostujícího celku. O pět minut později si v šestnáctce Sokola naváděl na střelu míč Matyáš Kříž. V rozhodující chvíli však byl nedovoleně atakován a hlavní rozhodčí bez váhání ukázal na značku pokutového kopu. Míč si postavil Šimek a přesnou střelou k tyči nedal gólmanovi šanci. Po vstřelené brance se fotbalisté Slavoje ještě více tlačili do útoku. Bohužel trochu zapomínali na zadní vrátka a soupeř je nemilosrdně trestal. Během sedmi minut, v rozmezí 62. a 69. minuty, se gólově prosadili Bartoška, Hanousek a opět Bartoška. Mladičký gólman Slavoje Vojta Daněk tak v tomto utkání musel lovit míč ze své sítě hned sedmkrát. Tady se sluší podotknout, že s výjimkou druhé branky na těch ostatních nenese žádný podíl. Naopak ještě několika příležitostech hostí svůj tým opravdu podržel. 

Trenér František Cvach k tomu dodal:

„Není vůbec jednoduché se v 15ti letech postavit do branky v soutěžním utkání dospělých, navíc v krajské soutěži, kde už ta kvalita fotbalistů je na docel slušné úrovni. Osobně si myslím, že Vojta obstál a rozhodně jej nemůžeme z ničeho vinit. S Košeticemi jsme hráli otevřenou partii. Bohužel jsme se o to méně soustředili na obrannou fázi a soupeř nás nemilosrdně trestal. Chybí nám větší důraz v pokutovém území a to jak ve vlastním, tak v soupeřově. Za první poločas jsme zahrávali 5 rohových kopu a několik standardek, ale pouze jednu z nich jsme zakončili a byla z toho branka.“

Záznam celého utkání můžete shlédnout na našem YouTube kanálu zde.

Branky: 38. Lovětínský Dušan ml. a 52 (p.k.) Šimek Jakub – 23., 62. a 69. Bartoška David, 33. a 66. Hanousek Jan, 41. Štyx Jiří a 47. Matouš Jan

Rozhodčí: Švehla Marek – Niederle Zdeněk, Ondráček Milan

ŽK: 3:1

Sestava: Daněk V. – Tausch, Lovětínský D. ml., Novotný A., Kubát (46. Kříž L.) – Šimek, Svoboda J., Kříž Mat., Mareš (68. Jonák) – Lovětínský D. (66. Borovský), Svoboda P. (66. Hrabovskyi)