Menšík vs. Ryška 3:3

Menšík vs. Ryška 3:3

FC Bítovčice – TJ Slavoj Třešť B

6 : 3 (1 : 2)

V sobotu 02. září zavítala Benfica v rámci 3.kola OP Jihlavska do Bítovčic, kde se již tradičně od 14:00 utkala s místním fotbalovým klubem. Pro Slavoj se jednalo o těžkou zkoušku, neboť Bítovčice jsou známé svým rychlým a kvalitním přechodem do útoku a v úvodu této sezóny se jim nebývale daří. V Červeném Hrádku si udělali střelnici (výhra 7:1) a tři body si přivezli i v dalším kole z Luk nad Jihlavou. 

Vstup do utkání vyšel lépe Slavoji. I přesto že zahodili několik šancí, byli to právě hosté, kdo šel do vedení zásluhou Herknera, který se prosadil po samostatném úniku v 16. minutě. Pro Benficu mohlo být ještě veseleji, neboť zhruba po 20 minutách hry ukázal hl. rozhodčí Kalaš po faulu na Šmacha a poradě s asistentem Kučerou na značku pokutového kopu. Míč si postavil Herkner, ale jeho pokus pouze orazítkoval tyč domácí branky a od brankáře se pak odrazil do bezpečí. Jak tomu tak ve fotbale bývá, nedáš dostaneš. Ve 29. minutě se po kombinační akci domácích dostal míč až k Menšíkovi, který uvnitř pokutového území zakončoval mimo dosah Filipa Daňka v bráně Slavoje. Netrvalo to však dlouho a Slavoj šel opět do vedení. Po rohovém kopu si odražený míč našel Fencík a jeho přízemní pokus prošel mezi hradbou těl přesně ke vzdálenější tyči Valihrachovi branky. Do kabin tak šli o gól šťastnější a spokojenější hosté. 

Do druhé půle udělal trenér Pavel Kubala hned dvě změny v obranné čtveřici. Domácí naopak přivedli na hrací plochu dvě posily do útočným řad. A právě domácí střídající hráči dostali nekonsolidovanou obranu Slavoje pod velký tlak. Nejprve se ve 48. minutě pokoušeli Filip Daněk s Jonákem vše vyřešit konstruktivně, ale dobře napadající Ryška je o míč obral a bylo vyrovnáno. Záhy domácí po rychlém kontru našli přesně střídajícího Ryšku, který se tentokrát hlavou nemýlil a během pár minut otočil vývoj utkání. Pětiminutovku hrůzy pak završil Menšík, když po nedohodě stopérské dvojice Slavoje, šel do samostatného úniku. Obešel vybíhajícího Filipa Daňka, dovedl míč do opuštěné branky a poslal domácí do dvoubrankového vedení. To byla pro Slavoj studená sprcha, ale i přesto hosté nepřestávali být nebezpeční a ze všech nejvíc Bítovčicím zatápěl rychlonohý Herkner. Ten se po pasu za obranu řítil v 60. minutě proti vyběhnuvšímu Valihrachovi, ještě před vápnem mu udělal kličku, ale byl domácím brankářem tvrdě seslán k zemi. Hlavní rozhodčí Kalaš byl nekompromisní a poslal strážce domácí svatyně do sprch. Faulovaný Herkner, to ještě chvíli zkusil, ale nakonec musel s bolestivou grimasou hřiště opustit. Početní výhodu jednoho hráče Slavoj dokázal využít o pět minut později, když se po pěkné kombinaci prosadil Jonák a snížil na 4:3. Po hříchu to bylo jediné zakončení, které zaskakující hráč z pole v bráně Bítovčic pustil za svá záda. Ve zbytku druhé půle několika dobrými zákroky svůj tým podržel. Navíc Bítovčice se v početní nevýhodě zatáhly dozadu a hrozili především z rychlých brejků. Dva takové zakončili přesně Menšík a Ryška. O šest branek v síti Slavoje se tak podělili rovným dílem.

Branky: 29., 53. a 67. Menšík Matouš, 48., 50., 77. Ryška Daniel – 16. Herkner Petr, 33. Fencík Tomáš, 65. Jonák Vojtěch

Rozhodčí: Kalaš Ludvík – Mlsna Jiří, Kučera Richard

ŽK: 2:1

ČK: 1:0

Sestava: Daněk F. – Kříž M. (46. Franta), Kříž J. (46. Le), Lovětínský D., Růžička (75. Kubala) –  Lašan, Fencík, Vrátil, Šmach – Herkner (68. Veverka), Jonák