Silvestrovské derby počtrnácté

Silvestrovské derby počtrnácté

Když si před patnácti lety parta mladých fotbalistů Slavoje a zároveň fanoušků pražských „S“ rozhodla zpříjemnit silvestrovské dopoledne fotbálkem, nikdo z nich asi netušil, že se z toho stane tradice, která s přibývajícími ročníky zasáhne i další generace třešťských fotbalistů. V poslední den loňského roku se aktéři silvestrovského derby fanoušků Sparty a Slavie sešli již počtrnácté (v roce 2020 se toto klání z důvodu protiepidemických opatření Vlády ČR v souvislosti s nemocí COVID 19 neuskutečnilo).

Teprve potřetí se stalo dějištěm derby hřiště s umělou trávou III. generace ve fotbalovém areálu na ulici Josefa Hory. Do svého domovského stánku se jej hráči rozhodli přesunout v roce 2019 kvůli zázemí pro jeho aktéry a možnosti občerstvení pro přihlížející diváky. Mimochodem těch si o silvestrovském dopoledni našlo cestu do areálu TJ Slavoj, i díky „jarnímu“ slunečnému počasí a teplotám, opravdu hodně a bylo na co se dívat 

Úvod utkání vyšel lépe příznivcům klubu z Edenu. Přestože míč na svých kopačkách častěji drželi „letenští“, gólově se prosazovali „slávisté“. Velmi brzy si vytvořili třígólový náskok, ale pak se jejich brankostroj jaksi zadrhl. Ještě v první čtvrtině (hrálo se 4×15 minut) dokázali „sparťané“ náskok svých rivalů smazat a ve druhé čtvrtině překlopili vývoj utkání na svou stranu. Otěže zápasu pak drželi pevně až do úplného závěru a podruhé v řadě dokázali svého rivala porazit, tentokrát 13:8. V historické bilanci je to již páté vítězství hráčů v rudých dresech. V šesti kláních se oba celky rozešly smírně. Zbylá tři silvestrovská derby pak opanovali příznivci sešívaných.

I pro tentokrát soupisky obou týmů doznaly několika změn a při bližším pohledu na ně bystré oko objevilo několik zajímavostí. Tak například věkový rozdíl nejmladšího a nejstaršího hráče byl 30 let. Proti sobě se představili „sparťané“ Dušan Lovětínský a Pavel Svoboda a v barvách Slavie pak jejich synové Dušan Lovětínský ml. a Matěj Svoboda. A do třetice, v sešívaném dresu nastoupil náš odchovanec Daniel Bouchner, který v současné době hájí barvy klubu z Edenu i v oficiální soutěži FAČR.

Na branky bohatý duel se líbil i přihlížejícím divákům. Ačkoliv tradiční rivalita příznivců obou pražských „S“ byla cítit na hřišti i v hledišti, po skončení utkání si všichni aktéři přátelsky potřásli rukama, popřáli si vše nejlepší do nového roku a společně se vyfotili. Poté došlo i na přání a poděkování přihlížejícím divákům, kterých si do fotbalového areálu našlo cestu více než šest desítek. Fotbalisté jim na oplátku slíbili, že se zde za rok opět sejdou, tentokrát již na 15. silvestrovském derby.

Pro ty z Vás, kteří si o silvestrovském dopoledni nenašli na fotbalový stadión cestu (a nejen pro ně) nabízíme pár fotopostřehů od Zuzky Bartuškové zde.