Na horké půdě vybojovali bod v nastavení

Na horké půdě vybojovali bod v nastavení

TJ Sokol Štoky – TJ Slavoj Třešť

2 : 2 (2 : 0)

K odloženému utkání 3. kola I. třídy dorostu skupina A zajížděli dorostenci Slavoje na hřiště Sokola Štoky. Tento jistě zajímavý duel se měl původně odehrát již 4. září, ale domácí oddíl dorostencům Slavoje vyšel vstříc a kvůli oslavě 100 let kopané v Třešti utkání odložil na svátek Sv. Václava, tedy na 28. září 2022 v 10:00 hod.

Už po příjezdu do Štok k místnímu fotbalovému areálu bylo všem jasné, že na jejich obvykle krásném hlavním hřišti hrát nebudeme, jelikož bylo podmáčené a navíc se na něm pěkně vyřádili krtci. Vedlejší hřiště, vzdálené tak 60 metrů od kabin, nevypadalo už na první pohled, že by hostujícím dorostencům Třešťského Slavoje mělo vyhovovat. Spíše než o travnaté ploše by se dalo mluvit o drnovišti a velikostí se ani zdaleka nepřibližovalo tomu, na které jsou třešťští fotbalisté zvyklí z domácího prostředí.

Vstup do utkání vyšel lépe domácím. Třešťští dorostenci se nestihli po hvizdu ani rozkoukat, a soupeř se radoval z prvního gólu v zápase, který padl po rohovém kopu již ve 3. minutě, 1:0. Hosté se stále snažili o to, aby hráli po zemi a svou fotbalovostí soupeře přehráli. Na těžkém terénu se jim ovšem takto příliš hrát nedařilo a ztratili mnoho a mnoho kuliček ve středu hřiště. Dokázali si ovšem vytvořit šance a dostat se i do tutových situací. Krafkova střela z 20. minutě sice šla kolem brankáře a mířila do brány, ovšem na brankové čáře zasáhla domácího hráče do hlavy. Po další skrumáži ve vápně se dostal ke střele Němeček, ale z malého vápna trestuhodně přestřelil a jeho střela možná ještě nedopadla zpátky na zem. Po nevyužitých šancích hostujícího týmu tak znovu udeřili domácí a jak jinak, než z rohového kopu, ze kterých hrozili celý první poločas a dorostenci z Třeště jim několik rohových kopů nabídli jako na stříbrném podnosu, 2:0.

O poločasové přestávce v kabině Třeště trenér kladl důraz na to, ať se jeho svěřenci výjimečně vykašlou na to, aby se snažili hrát fotbal, hru zjednodušili a vlastně hráli stylem, jenž je dobře znám ze seriálu Okresní Přebor – dlouhé nakopávané balóny a trefovat zařízení. Tento zápas nebyl vůbec o tom kdo umí co s balónem, ale kdo bude dřív u odražené kuličky, kdo bude odolnější a silnější  v souboji a kdo toho více uběhá. Hned od začátku druhé půle tak učinili, na soupeře vlítli a nic mu nedovolili. Dlouho se jim ovšem nedařilo se dostat do nějaké větší šance. Až v 70. minutě se v tomto zápase konečně podařila akce Černochovi, kdy si poradil s jedním protihráčem a druhý ho musel zastavit způsobem nedovoleným. Z přímého kopu se tvrdou, přízemní a na tomto povrchu nepříjemně skákající střelou prosadil Červený, 2:1. Jemu se podařily ještě dva přímé kopy, jeden jen o pár centimetrů minul pravou tyč soupeře a druhý mu vytáhl hostující brankář. Na domácích hráčích Štok už byly znát známky velké únavy a pozorný rozhodčí správně počítal všechny zdržené vteřiny. I díky tomu se v 94. minutě z kraje vápna dostal k dalšímu rozehrání přímého kopu dostal Červený. Jeho nastřelená nabídka do pokutového území se dostala až ke Křížovi, který placírou uklidil balon na zadní tyč a propukla obrovská radost všech přítomných z Třeště, hráčů, trenéra i diváků, 2:2. Pro Kříže to byl druhý gól v sezóně a opět znamenající body – vítězný v Pacově, remízový z tohoto zápasu. Že by nečekaný střelec důležitých gólů?

trenér Adam Pešta k utkání:

„Dnešní hodnocení zápasu se bude zdát možná divné, ale v tomto zápase mi kluci udělali obrovskou radost, i přestože se nevyhrálo. To, jak vstoupili po prvním poločase do toho druhého, makali jeden za druhého, nikdo nikomu ze svých spoluhráčů nenadával a měl jsem pocit, že jsme opravdový tým. Zápas na pohled nebyl úplně tak oku lahodící, ale to se není čemu divit. O to víc musím ocenit každého jednoho svého svěřence, jak se s vývojem vypořádali a myslím, že vezeme cennou remízu. Už jsem jim děkoval jednou, ale zaslouží moje díky ještě minimálně jednou.“

Branky:  3. a 35. Svoboda Michal – 71. Červený Jaroslav, 90. Kříž Lukáš

Rozhodčí: Liška Zbyněk

ŽK: 4:2

ČK: 0:1

Sestava: Daněk F. – Franta, Lovětínský D., Novotný, Němeček – Široký (50. Daněk V.), Červený, Komín, Křiž L., Černoch – Krafka