Silvestrovské derby je zpět

Silvestrovské derby je zpět

V poslední den roku 2008 se poprvé sešli příznivci pražských „S“ z řad fotbalistů třešťského Slavoje, aby se mezi sebou utkali v Silvestrovském derby. Od historicky prvního setkání se mnohé změnilo. Tábory, nebo chcete-li kádry obou fanouškovských týmů naznaly mnoha změn, ale chuť zpestřit si silvestrovské dopoledne fotbalovou „bitvou“ pořád zůstala. Vznikla tak dvanáctiletá tradice, kterou nedokázaly přerušit ani výkyvy počasí, jež jsou pro poslední kalendářní den roku tak typické. Až přišla doba coronavirová a další silvestrovské derby (v roce 2020) se kvůli protiepidemickým opatřením neuskutečnilo. V pořadí třináctého klání příznivců fotbalových týmů z Letné a Edenu se jeho aktéři a fanoušci dočkali až o rok později.

Podruhé v historii se jeho dějištěm stálo hřiště s umělou trávou III. generaci ve fotbalovém areálu TJ Slavoj Eurotech Třešť na ulici Josefa Hory.  Na obou stranách hrací plochy stála řada současných či bývalých fotbalistů Slavoje včetně svých největších hvězd. Michal Lovětínský v sešívaném či jeho bratr Dušan v rudém dresu patřili opět k tahounům svých týmů, které byly doplněny i několika mladíky, pro něž to byla vůbec první účast v silvestrovském derby. Utkání rozhodoval v pozici sudího příznivec dalšího celku Fortuna ligy, jenž navíc stojí mezi oběma pražskými S, viktorián Adam Pokorný.

Sešívaní, kteří vyhráli poslední dvě uskutečněná derby, šli do vedení díky brance z pokutového kopu (podle pravidla 3 rohy = penalta). Příznivci letenských dokázali rychle odpovědět a po další přesné trefě vývoj utkání otočili. V dalším průběhu první půle kralovali oba gólmani a zhruba padesátka přihlížejících diváků se další branky dočkala až v jejím úplném závěru. Minutu před poločasovou přestávkou kapitulovali podruhé také hráči v rudých dresech. Brzy po změně stran si letenští vzali vedení zpět. Příznivci fotbalistů z Edenu mohli vyrovnat z dalšího pokutového kopu, ale strážce svatyně rudých byl proti a penaltu zlikvidoval. To se ukázalo jako zlomový moment, neboť v dalším průběhu už míč za svá záda do sítě nepustil a naopak jeho spoluhráči přidali další přesné trefy. Konečný výsledek 6:2 ve prospěch příznivců týmu z Letné znamená v historické bilanci jejich čtvrté vítězství. V šesti kláních se oba celky rozešly smírně. Zbylá tři silvestrovská derby pak opanovali příznivci sešívaných.

Po utkání si všichni aktéři přátelsky potřásli rukama, popřáli si vše nejlepší do nového roku a společně se vyfotili. Poté došlo i na přání a poděkování přihlížejícím divákům, kterých si i do fotbalového areálu našlo cestu více než čtyři desítky. Fotbalisté jim na oplátku slíbili, že se zde za rok opět sejdou, tentokrát již na 14. silvestrovském derby.