Ofsajd je, až když je pískáno

Ofsajd je, až když je pískáno

AFC Humpolec B – TJ Slavoj Eurotech Třešť

1 : 2 (1 : 0)

Před týdnem dostal A-tým mužů Slavoje na domácím hřišti „velikonoční výprask“ od Kamenice nad Lipou, a tak si jeho hráči chtěli spravit chuť tuto neděli 28. dubna 2019 v Humpolci, kde se v rámci dalšího kola I.A třídy Kraje Vysočina skupina A střetli s rezervou místního divizního celku. Do sestavy hostí se sice po zranění ramene vrátil Dan Ivan, ale naopak chyběli Jan Kříž (zahraniční cesta) či Michal Lovětínský (trenérské povinnosti), stále zranění jsou Martin Kantor, Lukáš Lupač a Tomáš Veselý. A pomoci týmu nemohl ani Pavel Svoboda (svalový úpon).

Jedenáctka Slavoje, kterou určil trenér, vyběhla na hřiště v Humpolci s obrovskou chutí a hned v úvodu svého soupeře zatlačila před vlastní šestnáctku. Už v 6. minutě se v nadějné příležitosti ocitl Mareš, kterému pod sebe ve vápně přiťukl Gutwald, jehož našel přesným pasem z přímého volného kopu z poloviny hřiště Novotný. Podoba v brance AFC však Marešův pokus lapil. Stejná dvojice se potkala i o pět minut později. To poslal míč za obranu Tausch, ale Mareš tváří v tvář brankáři domácích mířil těsně mimo. A další příležitost. Po Marešově pasu se řítil na branku Humpolce Nechvátal. Obešel sice bránícího hráče, ale dostal se mimo ideální střeleckou pozici a Podoba si z jeho střelou s úhlu poradil. Stejně jako o pět minut později, kdy se jej pokusil překonat po přiťuknutí Mareše osamocený Herkner. Chvilku před tím se poprvé předvedli také domácí fotbalisté. Ve 25. minutě si totiž na centrovaný míč do šestnáctky Slavoje naskočil nikým nehlídaný Kubíček, ale hlavou poslal pouze „malou domů“ Peštovi do náruče. Nebezpečnou hlavičku předvedl také na druhé straně Kubát, jenž si naskočil na rohový kop Gutwalda. V poslední minutě první půle zbytečně ztratil ve středu hřiště míč Nechvátal. Následně ve snaze svou chybu napravit protihráče fauloval. Přímý volný kop zahrál domácí obránce přesně na nohu na zadní tyči číhajícího Kubíčka a ten Slavoji nadělil branku do šatny. 

Do druhého poločasu nastoupily oba týmy v nezměněné sestavě a ani obraz hry se nezměnil. I nadále to byli hosté, kdo měl více ze hry a tlačil se do zakončení. V první příležitosti se ocitl Herkner po centru Mareše, ale zradilo ho zpracování a k ohrožení branky Humpolce tak vůbec nedošlo. Po hodině hry poslal gólman Pešta dlouhý výkop až za obranu domácích, tam si seběhl rychlonohý Herkner a v souboji s domácím brankářem dokázal míč procedit do sítě 1:1. Otočit skóre ve prospěch Slavoje mohl Mareš. Nejprve po centru Herknera mířil hlavou mimo tři tyče a o pár minut později si navedl míč na střed a obstřelil Podobu v brance Humpolce. Bohužel zároveň o pár centimetrů minul i jeho svatyni. V 77. minutě poslal do šestnáctky domácích střílený centr Tausch, ale Nechvátal z bezprostřední blízkosti mířil pouze do gólmana. Nutno podotknout, že i domácí fotbalisté si vytvořili několik náznaků příležitostí, když využívali především rychlých protiútoků do otevřené obrany po hostujících ztrátách. Pešta však i s pomocí stopérů už žádný další míč za svá záda nepustil, naopak pět minut před koncem udeřilo na druhé straně. Jirka Kříž ve středu hřiště poslal kolmici za obranu Humpolce za kterou se pustil Nechvátal, byl však v ofsajdu, a tak raději přestal hrát. Kdo ale hrát nepřestal, byl z levého křídla nabíhající Mareš. Převzal si míč a řítil se sám na gólmana Podobu a střelou podél jeho nohy zařídil pro svůj tým tři body. Domácí se v tu chvíli slétli na rozhodčího jak vosy na bonbón a dožadovali se neuznání branky a odpískání ofsajdu. K tomu však nedošlo, branka platila a fotbalisté Slavoje tak vezou další cenné vítězství ze hřiště soupeře.

Trenér Zdeněk Derganz k utkání:

„Je až neskutečné, jak se na každou branku nadřeme. Náš soupeř se za první půli dostal do zakončení pouze dvakrát a dal jeden gól. My za ten samý čas měli snad šest, sedm příležitostí, z nichž minimálně dvě, tři byly stoprocentní, ale bez úspěchu. Po změně stran jsme se ještě více tlačili před soupeřovu branku a domácím se tak otvíraly prostory pro rychlé brejky. Naštěstí to naše nová stopérská dvojice zvládla. U druhé branky, myslím rozhodčí rozhodli správně. Domácí sice přestali na chvíli hrát, v domnění, že se bude pískat ofsajd, zatímco my jsme hráli dál. Rozhodčí ale nepískal, hra tudíž přerušená nebyla.“

Střelci: 45. Kubíček Filip – 60. Herkner Petr, 84. Mareš Martin

Rozhodčí: Nápravník Jan – Rosický Jakub, Jahoda Jaroslav

ŽK: 2:3

Sestava: Pešta – Tausch, Novotný M., Kubát, Ivan – Kříž Jiří, Klaus (89. Doležal J.) – Nechvátal, Gutwald, Mareš – Herkner